Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szomjúság (Dr. Nagy István Mosonmagyaróvár polgármestere)

2014.02.07

Szomjúság

Varga György köszöntése

   A festészet másik világ. A szemé. S úgy szívja magába az ember ezt a világot, hogy részese is, alakítója is annak, s hogy nem tud élni nélküle. A 65 éves Varga György is tudja ezt, s azt is, hogy korhadt, kidőlt fái, pusztuló vizei, haldokló fái egy darabkák múltunkból. Életünkből. S az átalakuló szigetközi táj mi vagyunk, belül pusztul, s hiánya belül lüktet. S hogy az igazi Szigetköz is belül van, abban a másik világban.

   Ez a katalógus a Szigetközről szól. Varga György Szigetközéről. Ő a táj, ő a világ, ő a festék, ő szárad minden korhadt fában, s ő remél minden fölrebbenő madárban.

   Lecsorgó festéke, izzó színei a belső táj és a küldő egymásra fényképezése. Világa kerek, megbonthatatlan, s harmonikus. S mi ebből úgy maradunk ki, hogy a kép innenső felén vágyakozunk, hogy megértsük, hogy átéljük azt, ami neki megadatott.

   Szerethető ez az egész. Egy darab belőlünk. Csodálatos és elragadó. Csupa zene és csupa fény. Élni tudnánk ugyan nélküle, de az a létezés csak vegetatív lenne, növényi. Élni lehet nélküle, de az az élet fölösleges volna. Varga György nélküli és a Szigetköz nélküli.

   Ez a katalógus is ilyen. Hiányozna, ha nem lenne. És levesszük majd a polcról és visszatesszük, mert kínzó a szomjúság, hogy kézbe vegyük. S szomjan halnánk nélküle.

Dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere