Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Almási Róbert: Sok szép élmény

2008.03.09

Sok szép élmény, sok szép átélt perc, óra, beszélgetések, alkotások, kóborgások a természetben, ezek azok a pillanatok, amelyek Varga Györggyel összekötnek, mint emberrel, baráttal, de főleg alkotó kollégával.

Hogyanis találkoztunk, nem annyira lényeges, a csillagok úgy hozták, kellett találkoznunk, kellett szót váltanunk. Kell a találkozásokat továbbra is ápolni, kell a befejezetlen mondatokat folytatni. Kell új terveket szőni, de nem utolsónak hagyni a terveket, valósítani, realizálni kell, ha sokszor kínok közepette is, de nem elengedhető tervezni, célba kell érni!

 Aki Varga Györgyöt ismeri, tudhatja:  kis „nyafogás„ után a megtervezett, akármennyire kellemetlen feladatnak megfontoltan, nekilát és realizálja, ugyanis lehetetlen számára nincs, bringájával vagy gyalogosan elindul, kopogtat az ajtókon addig, amíg meg nem hallgatják…. A barátokért, közösségért teszi, hiszen szívén viseli az ART FLEXUM apró, de komolyabb gondjait is, Varga György, az ART FLEXUM Művészeti Társaság titkára, művészeti vezetője. Mint mindenhol a művészek között is nagyon nehéz egy húron pendülni, saját elképzelését mindenki szeretné teljesen elfogadtatni, s ha ezt nem lehet, akkor itt van a villámhárító Gyurka, aki a problémákat megoldja.

Alkotásait tekintve ezt az Isten adta természetét tudatosítva átviszi és szóról szóra, lehetetlent nem ismerve, alkot, saját módján sajátos kifejezési stílussal. Keres, keresi a lelke mondanivalóját, szerencsénkre fel is fedezi és vászonra véve a gondolatait nem csak magát boldogítja, számunkra is látványos expressziót nyújt át. Nyitott szemmel jár, ismerkedik, új és új elemeket fedez fel, a régen feledett kastélyok, templomok, imaházak kopott falain, keresi, találja az inspirációt, ezt, és a saját élete történetét dolgozza fel. Örökségünk régi üzeneteit vászonra vetve új üzenetet hagy a következő generáció számára. Előbb a Szigetköz festőjeként ismert Varga György a  Szigetköz festőjének vallja magát. Tájábrázolásaiban egyre gyakrabban  fő hangsúlyt kap a hangulat, a konkrét természeti elemek elvontabbá válnak, a képek meleg színei jelentik a vásznon történteknek a lényegét, az okker színek a föld melegét tükrözik vissza a szemlélő részére. Komor de mégsem deprimáló, depressziót idéző alkotásai egységes színfoltot, egységes kompozíciót tárnak elénk. A reálisat, reálisan, költői módon alkotja. Nem hiányoznak a szakrális jelenetek sem a műveiben, megint csak a sajátos realitását kifejezve szól hozzánk. A többi kompozíciók is ezt a gondolatot folytatják, sejtelmesen megjelennek a női test bájai… a természet szépségét, nyugalmát kihasználva alkot, keresi az új felfedezetlen kifejezési módot, amit az itt készített alkotásokban felhasznál. Ezt bizonyítja a felújított Szigetköz Műterem Galériája is, amely állandó kiállítást és búvóhelyet nyújtó nyugalmas teret biztosít az alkotásaihoz, amikhez kívánok sok, sok erőt, nyugalmat, egészséget.

Almási Róbert

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.